Βελτιστοποίηση SEO

Τι είναι η Βελτιστοποίηση SEO και γιατί είναι σημαντική;

Η βελτιστοποίηση μηχανών αναζήτησης είναι η διαδικασία βελτιστοποίησης ιστοσελίδων και του περιεχομένου τους ώστε να είναι εύκολα ανιχνεύσιμα από χρήστες που αναζητούν όρους σχετικούς με τον ιστότοπό σας. Ο όρος SEO περιγράφει επίσης τη διαδικασία διευκόλυνσης των bots των μηχανών αναζήτησης, γνωστά ως “ανιχνευτές”, για εύρεση, σάρωση και ευρετηρίαση του ιστότοπού σας.

Ενώ η έννοια του SEO είναι σχετικά απλή, πολλοί νεοεισερχόμενοι στο SEO εξακολουθούν να έχουν ερωτήσεις σχετικά με τις ιδιαιτερότητες, όπως:

  • Πώς «βελτιστοποιείτε» τον ιστότοπό σας ή τον ιστότοπο της εταιρείας σας για μηχανές αναζήτησης;
  • Πώς ξέρετε πόσο χρόνο να ξοδέψετε στο SEO;
  • Πώς μπορείτε να διαφοροποιήσετε τις «καλές» συμβουλές SEO από τις «κακές» ή τις επιβλαβείς συμβουλές SEO;

Ίσως η πιο σημαντική πτυχή της βελτιστοποίησης μηχανών αναζήτησης είναι πώς μπορείτε πραγματικά να αξιοποιήσετε το SEO για να βοηθήσετε στην αύξηση της σχετικής επισκεψιμότητας, δυνητικών πελατών και πωλήσεων για την επιχείρησή σας.

Γιατί πρέπει να ενδιαφέρεστε για το SEO;

Δισεκατομμύρια αναζητήσεις πραγματοποιούνται διαδικτυακά κάθε μέρα. Αυτό σημαίνει ένα τεράστιο ποσό συγκεκριμένης, υψηλής πρόθεσης επισκεψιμότητας.

Πολλοί άνθρωποι αναζητούν συγκεκριμένα προϊόντα και υπηρεσίες με σκοπό να πληρώσουν για αυτά τα πράγματα. Αυτές οι αναζητήσεις είναι γνωστό ότι έχουν εμπορική πρόθεση, πράγμα που σημαίνει σαφώς με την αναζήτησή τους ότι θέλουν να αγοράσουν κάτι που προσφέρετε.

Οι χρήστες αναζητούν κάθε είδους πράγματα που σχετίζονται άμεσα με την επιχείρησή σας. Πέρα από αυτό, οι υποψήφιοι πελάτες σας αναζητούν επίσης όλα τα είδη πραγμάτων που σχετίζονται μόνο χαλαρά με την επιχείρησή σας. Αυτά αντιπροσωπεύουν ακόμη περισσότερες ευκαιρίες για να συνδεθείτε με αυτούς τους ανθρώπους και να βοηθήσετε να απαντήσετε στις ερωτήσεις τους, να λύσετε τα προβλήματά τους και να γίνετε ένας αξιόπιστος πόρος για αυτούς.

Είναι πιο πιθανό να λάβετε υπηρεσίες από έναν αξιόπιστο πόρο που πρόσφερε εξαιρετικές πληροφορίες κάθε μία από τις τέσσερις τελευταίες φορές που απευθυνθήκατε στο Google για βοήθεια με κάποιο πρόβλημα ή κάποιον που δεν έχετε ακούσει ποτέ;

Τι πραγματικά λειτουργεί για την προώθηση της κυκλοφορίας SEO από τις μηχανές αναζήτησης;

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η Google είναι υπεύθυνη για την πλειονότητα της κίνησης μηχανών αναζήτησης στον κόσμο. Αυτό μπορεί να διαφέρει από τη μία αγορά στην άλλη, αλλά είναι πιθανό ότι η Google είναι ο κυρίαρχος παίκτης στα αποτελέσματα αναζήτησης στα οποία θα ήθελε να εμφανιστεί η επιχείρηση ή ο ιστότοπός σας. Οι βέλτιστες πρακτικές που περιγράφονται σε αυτόν τον οδηγό θα σας βοηθήσουν να τοποθετήσετε τον ιστότοπό σας και το περιεχόμενό του για κατάταξη σε άλλες μηχανές αναζήτησης, επίσης.

Λοιπόν, πώς καθορίζει η Google ποιες σελίδες θα επιστρέψουν ως απάντηση σε αυτό που αναζητούν οι χρήστες; Πώς μεταφέρετε όλη αυτή την πολύτιμη επισκεψιμότητα στον ιστότοπό σας;

Ο αλγόριθμος της Google είναι εξαιρετικά περίπλοκος, αλλά σε υψηλό επίπεδο:

Η Google αναζητά σελίδες που περιέχουν υψηλής ποιότητας, σχετικές πληροφορίες που σχετίζονται με το ερώτημα του ερευνητή.
Ο αλγόριθμος της Google καθορίζει τη συνάφεια “ανίχνευση” (ή ανάγνωση) του περιεχομένου του ιστότοπού σας και αξιολογώντας (αλγοριθμικά) εάν αυτό το περιεχόμενο σχετίζεται με αυτό που ψάχνει ο ερευνητής, με βάση τις λέξεις-κλειδιά που περιέχει και άλλους παράγοντες (γνωστοί ως “σήματα κατάταξης”) .
Η Google καθορίζει την “ποιότητα” με διάφορους τρόπους, αλλά το προφίλ συνδέσμου ενός ιστότοπου – ο αριθμός και η ποιότητα άλλων ιστότοπων που συνδέονται με μια σελίδα και έναν ιστότοπο στο σύνολό του – είναι από τα πιο σημαντικά.

Όλο και περισσότερο, τα πρόσθετα σήματα κατάταξης αξιολογούνται από τον αλγόριθμο της Google για να προσδιοριστεί πού θα κατατάσσεται ένας ιστότοπος, όπως:

  • Πώς αλληλεπιδρούν οι χρήστες με έναν ιστότοπο (βρίσκουν τις πληροφορίες που χρειάζονται και παραμένουν στον ιστότοπο ή “αναπηδούν” πίσω στη σελίδα αναζήτησης και κάνουν κλικ σε άλλο σύνδεσμο; Ή απλώς αγνοούν την καταχώρισή σας στα αποτελέσματα αναζήτησης εντελώς και ποτέ δεν κάνουν κλικ;)
  • Η ταχύτητα φόρτωσης ενός ιστότοπου και η “φιλικότητα προς κινητά”
  • Πόσο μοναδικό περιεχόμενο έχει ένας ιστότοπος (έναντι “λεπτού” ή διπλού περιεχομένου, χαμηλής αξίας περιεχομένου)

Υπάρχουν εκατοντάδες παράγοντες κατάταξης που ο αλγόριθμος της Google λαμβάνει υπόψη ως απόκριση στις αναζητήσεις και η Google ενημερώνει συνεχώς και βελτιώνει τη διαδικασία για να διασφαλίσει ότι παρέχει την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη.

Βέλτιστες πρακτικές για έρευνα λέξεων-κλειδιών SEO και στόχευση λέξεων-κλειδιών

Το πρώτο βήμα στη βελτιστοποίηση μηχανών αναζήτησης είναι να προσδιορίσετε τι πραγματικά βελτιστοποιείτε. Αυτό σημαίνει τον προσδιορισμό όρων που αναζητούν οι χρήστες, γνωστοί και ως “λέξεις-κλειδιά”, για τους οποίους θέλετε να κατατάσσεται ο ιστότοπός σας σε μηχανές αναζήτησης όπως το Google.

Για παράδειγμα, μπορεί να θέλετε η εταιρεία ΑΒΓνα εμφανίζεται όταν οι χρήστες αναζητούν “ΑΒΓ” και ίσως όταν πληκτρολογούν πράγματα όπως “αγορά ΑΒΓ”.

Υπάρχουν διάφοροι βασικοί παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά τον προσδιορισμό των λέξεων-κλειδιών που θέλετε να στοχεύσετε στον ιστότοπό σας:

  • Όγκος αναζήτησης – Ο πρώτος παράγοντας που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι πόσα άτομα πραγματικά αναζητούν μια δεδομένη λέξη-κλειδί. Όσο περισσότερα άτομα εκεί αναζητούν μια λέξη-κλειδί, τόσο μεγαλύτερο είναι το πιθανό κοινό που θέλετε να προσεγγίσετε. Αντίθετα, εάν κανείς δεν ψάχνει για μια λέξη-κλειδί, δεν υπάρχει διαθέσιμο κοινό για να βρει το περιεχόμενό σας μέσω της αναζήτησης.
  • Συνάφεια – Ένας όρος μπορεί να αναζητείται συχνά, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι σχετίζεται με τις προοπτικές σας. Η συνάφεια των λέξεων-κλειδιών ή η σύνδεση μεταξύ περιεχομένου σε έναν ιστότοπο και του ερωτήματος αναζήτησης του χρήστη, είναι ένα κρίσιμο σήμα κατάταξης.
  • Ανταγωνισμός – Οι λέξεις-κλειδιά με υψηλότερο όγκο αναζήτησης μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντική επισκεψιμότητα, αλλά ο ανταγωνισμός για την κορυφαία θέση στις σελίδες αποτελεσμάτων της μηχανής αναζήτησης μπορεί να είναι έντονος.

Πρώτα πρέπει να καταλάβετε ποιοι είναι οι υποψήφιοι πελάτες σας και ποιοι είναι πιθανό να σας αναζητήσουν. Από εκεί πρέπει να καταλάβετε:

  • Για τι είδους πράγματα ενδιαφέρονται;
  • Ποια προβλήματα έχουν;
  • Τι είδους γλώσσα χρησιμοποιούν για να περιγράψουν τα πράγματα που κάνουν, τα εργαλεία που χρησιμοποιούν κ.λπ.;
  • Από ποιον άλλο αγοράζουν πράγματα;

Μόλις απαντήσετε σε αυτές τις ερωτήσεις, θα έχετε μια αρχική «λίστα βασικών» πιθανών λέξεων-κλειδιών και τομέων που θα σας βοηθήσουν να βρείτε πρόσθετες ιδέες για λέξεις-κλειδιά και να κάνετε μερικές μετρήσεις όγκου αναζήτησης και ανταγωνισμού.

Πάρτε τη λίστα με τους βασικούς τρόπους με τους οποίους οι πιθανοί και υπάρχοντες πελάτες σας περιγράφουν τι κάνετε και αρχίστε να τα εισάγετε σε εργαλεία λέξεων-κλειδιών όπως το εργαλείο λέξεων-κλειδιών της Google.

Επιπλέον, εάν έχετε έναν υπάρχοντα ιστότοπο, πιθανότατα θα έχετε ήδη κάποια επισκεψιμότητα από μηχανές αναζήτησης. Σε αυτήν την περίπτωση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ορισμένα από τα δικά σας δεδομένα λέξεων-κλειδιών, για να σας βοηθήσουν να κατανοήσετε ποιοι όροι οδηγούν στην επισκεψιμότητα (και για τους οποίους μπορεί να έχετε καλύτερη κατάταξη).

Δυστυχώς, η Google έχει σταματήσει να παρέχει πολλές πληροφορίες σχετικά με το τι αναζητούν οι χρήστες σε παρόχους αναλυτικών στοιχείων. Η Google διαθέτει ορισμένα από αυτά τα δεδομένα στη δωρεάν διεπαφή Εργαλείων για Webmasters (εάν δεν έχετε δημιουργήσει λογαριασμό, αυτό είναι ένα πολύτιμο εργαλείο SEO τόσο για την εξεύρεση δεδομένων ερωτημάτων αναζήτησης όσο και για τη διάγνωση διαφόρων τεχνικών ζητημάτων SEO).

Μόλις αφιερώσετε χρόνο για να κατανοήσετε τις προοπτικές σας, έχετε εξετάσει τις λέξεις-κλειδιά που οδηγούν την επισκεψιμότητα στους ανταγωνιστές σας και τους σχετικούς ιστότοπους και εξετάσετε τους όρους που οδηγούν την επισκεψιμότητα στον δικό σας ιστότοπο, πρέπει να εργαστείτε για να βρείτε πού βρίσκονται οι καλύτερες ευκαιρίες.

Ο καθορισμός του σχετικού ανταγωνισμού μιας λέξης-κλειδιού μπορεί να είναι ένα αρκετά περίπλοκο έργο. Σε πολύ υψηλό επίπεδο, πρέπει να καταλάβετε:

  • Πόσο αξιόπιστος είναι (με άλλα λόγια: πόσες συνδέσεις λαμβάνει ολόκληρος ο ιστότοπος και πόσο υψηλής ποιότητας, αξιόπιστοι και σχετικοί είναι αυτοί οι σύνδεσμοι ιστότοπων;)
  • Πόσο καλά ευθυγραμμισμένοι είναι με την ίδια τη λέξη-κλειδί (προσφέρουν μια εξαιρετική απάντηση στην ερώτηση αυτού του ερευνητή)
  • Πόσο δημοφιλής και έγκυρη είναι κάθε μεμονωμένη σελίδα σε αυτό το αποτέλεσμα αναζήτησης (με άλλα λόγια: πόσους συνδέσμους έχει η ίδια η σελίδα και πόσο υψηλή, αξιόπιστη και σχετική είναι με αυτές τις ιστοσελίδες σύνδεσης;)

Βελτιστοποίηση στη σελίδα για SEO

Μόλις έχετε τη λίστα λέξεων-κλειδιών σας, το επόμενο βήμα είναι στην πραγματικότητα η εφαρμογή των στοχευμένων λέξεων-κλειδιών σας στο περιεχόμενο του ιστότοπού σας. Κάθε σελίδα στον ιστότοπό σας πρέπει να στοχεύει έναν βασικό όρο, καθώς και ένα «καλάθι» σχετικών όρων. Στην επισκόπηση της απόλυτα βελτιστοποιημένης σελίδας, ο Rand Fishkin προσφέρει μια ωραία εικόνα για το πώς μοιάζει μια καλά (ή τέλεια) βελτιστοποιημένη σελίδα.

seo-basics-guide-perfectly-optimized-page

Ας δούμε μερικά κρίσιμα, βασικά στοιχεία στη σελίδα που θα θέλατε να βελτιστοποιήσετε καθώς σκέφτεστε πώς να αυξήσετε την επισκεψιμότητα μηχανών αναζήτησης στον ιστότοπό σας:

Ετικέτες τίτλου

Ενώ η Google εργάζεται για την καλύτερη κατανόηση της πραγματικής σημασίας μιας σελίδας και την αποτροπή (ακόμη και τιμωρία) επιθετικής χρήσης και χειραγώγησης των λέξεων-κλειδιών, συμπεριλαμβανομένου του όρου (και των σχετικών όρων) για τον οποίο θέλετε να κατατάξετε τις σελίδες σας, οι λέξεις-κλειδιά εξακολουθούν να είναι πολύτιμες. Και το πιο σημαντικό μέρος που μπορείτε να βάλετε τη λέξη-κλειδί σας είναι η ετικέτα τίτλου της σελίδας σας.

Η ετικέτα τίτλου δεν είναι η κύρια επικεφαλίδα της σελίδας σας. Η επικεφαλίδα που βλέπετε στη σελίδα είναι συνήθως ένα στοιχείο HTML H1 (ή πιθανώς H2). Η ετικέτα τίτλου είναι αυτό που μπορείτε να δείτε στο επάνω μέρος του προγράμματος περιήγησής σας και συμπληρώνεται από τον πηγαίο κώδικα της σελίδας σας σε μια μετα-ετικέτα.

Το μήκος μιας ετικέτας τίτλου που θα εμφανίσει η Google θα ποικίλλει (βασίζεται σε εικονοστοιχεία, όχι σε αριθμούς χαρακτήρων), αλλά γενικά 55-60 χαρακτήρες είναι ένας καλός κανόνας εδώ. Εάν είναι δυνατόν, πρέπει να βασιστείτε στη βασική λέξη-κλειδί σας και αν μπορείτε να το κάνετε με φυσικό και συναρπαστικό τρόπο, προσθέστε και κάποιους σχετικούς τροποποιητές γύρω από αυτόν τον όρο. Λάβετε όμως υπόψη: η ετικέτα τίτλου θα είναι συχνά αυτό που βλέπει ένας ερευνητής στα αποτελέσματα αναζήτησης για τη σελίδα σας. Είναι η “επικεφαλίδα” στα οργανικά αποτελέσματα αναζήτησης, επομένως θέλετε επίσης να λάβετε υπόψη πόσα κλικ μπορεί να φέρει η ετικέτα τίτλου σας.

Μετα-περιγραφές

Ενώ η ετικέτα τίτλου είναι ουσιαστικά η επικεφαλίδα της λίστας αναζήτησης, η μετα-περιγραφή (ένα άλλο στοιχείο μετα-HTML που μπορεί να ενημερωθεί στον κώδικα του ιστότοπού σας, αλλά δεν εμφανίζεται στην πραγματική σας σελίδα) είναι ουσιαστικά το πρόσθετο αντίγραφο διαφήμισης του ιστότοπού σας. Το Google παίρνει μερικές ελευθερίες με αυτά που εμφανίζονται στα αποτελέσματα αναζήτησης, επομένως η μετα-περιγραφή σας μπορεί να μην εμφανίζεται πάντα, αλλά αν έχετε μια συναρπαστική περιγραφή της σελίδας σας που θα έκανε τους ανθρώπους που κάνουν αναζήτηση να κάνουν κλικ, μπορείτε να αυξήσετε σημαντικά την επισκεψιμότητα. (Θυμηθείτε: η εμφάνιση στα αποτελέσματα αναζήτησης είναι μόνο το πρώτο βήμα! Πρέπει ακόμα να ζητήσετε από τους χρήστες να έρθουν στον ιστότοπό σας και, στη συνέχεια, να προβούν στην πράξη που θέλετε.)

Περιεχόμενο σώματος

Το πραγματικό περιεχόμενο της ίδιας της σελίδας σας είναι, φυσικά, πολύ σημαντικό. Διαφορετικοί τύποι σελίδων θα έχουν διαφορετικές χρησιμότητες. Τούτου λεχθέντος, η Google ευνοεί όλο και περισσότερο συγκεκριμένους τύπους περιεχομένου και καθώς δημιουργείτε οποιαδήποτε από τις σελίδες στον ιστότοπό σας, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να έχετε υπόψη:

Βαθύ & μοναδικό περιεχόμενο – Δεν υπάρχει μαγικός αριθμός όσον αφορά τον αριθμό των λέξεων και αν έχετε λίγες σελίδες περιεχομένου στον ιστότοπό σας με μια χούφτα έως μερικές εκατοντάδες λέξεις, δεν θα πέσετε από την εύνοια της Google, αλλά γενικά, ευνοείται ιδιαίτερα το μεγαλύτερο, μοναδικό περιεχόμενο. Εάν έχετε μεγάλο αριθμό (σκεφτείτε χιλιάδες) εξαιρετικά μικρές σελίδες (50-200 λέξεις περιεχομένου) ή πολλά διπλότυπα περιεχόμενα όπου τίποτα δεν αλλάζει, εκτός από την ετικέτα τίτλου της σελίδας και μια γραμμή κειμένου, αυτό θα μπορούσε να σας προκαλέσει πρόβλημα. Κοιτάξτε ολόκληρο τον ιστότοπό σας: είναι μεγάλο ποσοστό των σελίδων σας σύντομες, διπλές και χαμηλής αξίας; Εάν ναι, προσπαθήστε να εντοπίσετε έναν τρόπο για να «παχύνετε» αυτές τις σελίδες ή ελέγξτε τα αναλυτικά στοιχεία σας για να δείτε πόση επισκεψιμότητα λαμβάνουν και απλώς εξαιρέστε τις (χρησιμοποιώντας μια μετα-ετικέτα noindex) από τα αποτελέσματα αναζήτησης για να μην εμφανιστεί στη Google ότι προσπαθείτε να πλημμυρίσετε το ευρετήριό τους με πολλές σελίδες χαμηλής αξίας σε μια προσπάθεια να τις κατατάξετε.
Αφοσίωση – Η Google σταθμίζει όλο και περισσότερο τις μετρήσεις αφοσίωσης και εμπειρίας χρήστη. Μπορείτε να το επηρεάσετε διασφαλίζοντας ότι το περιεχόμενό σας απαντά στις ερωτήσεις που θέτουν οι ερευνητές, ώστε να είναι πιθανό να παραμείνουν στη σελίδα σας και να αλληλεπιδράσουν με το περιεχόμενό σας. Βεβαιωθείτε ότι οι σελίδες σας φορτώνουν γρήγορα και δεν διαθέτουν στοιχεία σχεδίασης (όπως υπερβολικά επιθετικές διαφημίσεις πάνω από το περιεχόμενο) που θα ήταν πιθανό να απογοητεύσουν τους ερευνητές και να τους διώξουν.
Sharability” – Δεν θα μοιράζεστε και κοινοποιείτε εκατοντάδες φορές κάθε περιεχόμενο του ιστότοπού σας. Αλλά με τον ίδιο τρόπο που θέλετε να προσέχετε να μην ξεδιπλώσετε μεγάλες ποσότητες σελίδων με λεπτό περιεχόμενο, θέλετε να σκεφτείτε ποιος θα ήταν πιθανό να μοιραστεί και να συνδεθεί με νέες σελίδες που δημιουργείτε στον ιστότοπό σας προτού τις αναπτύξετε. Η ύπαρξη μεγάλων ποσοτήτων σελίδων που δεν είναι πιθανό να κοινοποιηθούν ή να συνδεθούν δεν τοποθετεί σωστά αυτές τις σελίδες ώστε να κατατάσσονται καλά στα αποτελέσματα αναζήτησης και δεν βοηθά στη δημιουργία μιας καλής εικόνας του ιστότοπού σας ως συνόλου για μηχανές αναζήτησης.

Alt Χαρακτηριστικά

Ο τρόπος με τον οποίο επισημαίνετε τις εικόνες σας μπορεί να επηρεάσει όχι μόνο τον τρόπο με τον οποίο οι μηχανές αναζήτησης αντιλαμβάνονται τη σελίδα σας, αλλά και τον όγκο της επισκεψιμότητας αναζήτησης από την αναζήτηση εικόνων που δημιουργεί ο ιστότοπός σας. Ένα χαρακτηριστικό alt είναι ένα στοιχείο HTML που σας επιτρέπει να παρέχετε εναλλακτικές πληροφορίες για μια εικόνα εάν ένας χρήστης δεν μπορεί να την δει. Οι εικόνες σας ενδέχεται να σπάσουν με την πάροδο του χρόνου (τα αρχεία διαγράφονται, οι χρήστες δυσκολεύονται να συνδεθούν στον ιστότοπό σας κ.λπ.), οπότε η χρήσιμη περιγραφή της εικόνας μπορεί να είναι χρήσιμη από μια γενική σκοπιά χρηστικότητας. Αυτό σας δίνει επίσης μια άλλη ευκαιρία – εκτός του περιεχομένου σας – να βοηθήσετε τις μηχανές αναζήτησης να κατανοήσουν τι αφορά η σελίδα σας.

Δεν θέλετε να “γεμίζετε λέξεις-κλειδιά” και να γεμίζετε τη βασική λέξη-κλειδί σας και κάθε πιθανή παραλλαγή της στο χαρακτηριστικό alt. Στην πραγματικότητα, αν δεν ταιριάζει φυσικά στην περιγραφή, μην συμπεριλάβετε εδώ τη λέξη-κλειδί-στόχο σας. Απλά φροντίστε να μην παραλείψετε το χαρακτηριστικό alt και προσπαθήστε να δώσετε μια λεπτομερή, ακριβή περιγραφή της εικόνας (φανταστείτε ότι την περιγράφετε σε κάποιον που δεν μπορεί να τη δει – αυτός είναι ο σκοπός!).

Γράφοντας φυσικά για το θέμα σας, αποφεύγετε τα φίλτρα «υπερβολικής βελτιστοποίησης» (με άλλα λόγια: δεν φαίνεται ότι προσπαθείτε να εξαπατήσετε το Google να κατατάξει τη σελίδα σας για τη λέξη-κλειδί-στόχο σας) και δίνετε στον εαυτό σας μια καλύτερη ευκαιρία να κατατάξετε τη σελίδα σας για πολύτιμες, τροποποιημένες παραλλαγές “μακράς ουράς” του βασικού σας θέματος.

Δομή διεύθυνσης URL

Η δομή διευθύνσεων URL του ιστότοπού σας μπορεί να είναι σημαντική τόσο από την άποψη της παρακολούθησης (μπορείτε να τμηματοποιήσετε ευκολότερα τα δεδομένα σε αναφορές χρησιμοποιώντας μια τμηματοποιημένη, λογική δομή διεύθυνσης URL) και μια άποψη κοινής χρήσης (μικρότερες, περιγραφικές διευθύνσεις URL είναι πιο εύκολο να αντιγράψετε και να επικολλήσετε). Και πάλι: μην προσπαθείτε να συμπεριλάβετε όσο το δυνατόν περισσότερες λέξεις-κλειδιά. Δημιουργήστε μια σύντομη, περιγραφική διεύθυνση URL.

Επιπλέον, εάν δεν χρειάζεται, μην αλλάξετε τα URL σας. Ακόμα κι αν οι διευθύνσεις URL σας δεν είναι «όμορφες», αν δεν αισθάνεστε ότι επηρεάζουν αρνητικά τους χρήστες και την επιχείρησή σας γενικά, μην τις αλλάξετε ώστε να εστιάζουν περισσότερο στις λέξεις-κλειδιά για «καλύτερο SEO». Εάν πρέπει να αλλάξετε τη δομή διεύθυνσης URL, βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε τον κατάλληλο (301 μόνιμο) τύπο ανακατεύθυνσης. Αυτό είναι ένα κοινό λάθος που κάνουν οι επιχειρήσεις όταν επανασχεδιάζουν τους ιστότοπούς τους.

Σχέδιο και σήμανση

Τέλος, μόλις φροντίσετε όλα τα τυπικά στοιχεία στη σελίδα, μπορείτε να σκεφτείτε να προχωρήσετε ένα βήμα παραπέρα και να βοηθήσετε καλύτερα την Google (και άλλες μηχανές αναζήτησης, οι οποίες αναγνωρίζουν επίσης το σχήμα) να κατανοήσουν τη σελίδα σας.

Η σήμανση σχήματος δεν κάνει τη σελίδα σας να εμφανίζεται ψηλότερα στα αποτελέσματα αναζήτησης (δεν αποτελεί παράγοντα κατάταξης). Δίνει στην καταχώρισή σας κάποια επιπλέον “ακίνητη περιουσία” στα αποτελέσματα αναζήτησης, όπως κάνουν οι επεκτάσεις διαφημίσεων για τις διαφημίσεις σας στο AdWords.

Σε ορισμένα αποτελέσματα αναζήτησης, εάν κανείς άλλος δεν χρησιμοποιεί σχήμα, μπορείτε να έχετε ένα καλό πλεονέκτημα στην αναλογία κλικ προς αριθμό εμφανίσεων λόγω του γεγονότος ότι ο ιστότοπός σας δείχνει πράγματα όπως βαθμολογίες, ενώ άλλοι δεν το κάνουν.

Υπάρχει μια ποικιλία διαφορετικών τύπων σήμανσης που μπορείτε να συμπεριλάβετε στον ιστότοπό σας – ίσως αυτό να μην ισχύει για την επιχείρησή σας, αλλά είναι πιθανό ότι τουλάχιστον μία μορφή σήμανσης θα ισχύει για τουλάχιστον ορισμένες από τις σελίδες του ιστότοπού σας.

Σας ενδιαφέρει η πιθανότητα ενός ελέγχου του site σας από εμάς;