Κατοχύρωση Domain names

Τι είναι κατοχύρωση domain name;

To domain name είναι η διεύθυνση του site σας στο ίντερνετ π.χ. digitizeme.gr.

Μπορεί να έχει διάφορες καταλήξεις, όπως .gr, .com, .eu, κλπ.

Για να έχετε δικαίωμα χρήσης του ονόματος το κατοχυρώνετε στην ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και  Ταχυδρομείων), πληρώνοντας κάποιο ποσό. Η καταχώρηση γίνεται μέσω μιας διαπιστευμένης εταιρίας. Ως διαδικασία, όταν γίνεται η υποβολή της αίτησης κατοχύρωσης, η ΕΕΤΤ κάνει μια προσωρινή ενεργοποίηση του domain name και η οριστική κατοχύρωση γίνεται μετά από μερικές ημέρες. Η δε κατοχύρωση, ισχύει για ένα ή δύο χρόνια, ανάλογα την κατάληξη (για κατάληξη .gr γίνεται για δύο χρόνια).

Μετά την κατοχύρωση, και αφού αποκτήσετε και πρόσβαση σε μια εταιρία φιλοξενίας του site, κάνετε αλλαγή των DNS servers. Δηλώνετε δηλαδή σε ποιά διεύθυνση στο ίντερνετ βρίσκεται ο server όπου φιλοξενείται το site σας, έτσι ώστε να μπορεί να βρεθεί από τουςεπισκέπτες. Η ενημέρωση παίρνει από λίγες ώρες έως και 48 ώρες για να ολοκληρωθεί.

Γιατί πρέπει να γίνει από τρίτους η κατοχύρωση domain name;

Δεν πρέπει. Η διαδικασία, ακούγεται περίπλοκη, αλλά δεν είναι. Μπορείτε να την κάνετε και εσείς.

Δεν πρέπει, αλλά συνίσταται. Αν την κάνουμε εμείς για εσάς, γλυτώνετε τον κόπο αλλά και την πιθανότητα κάποιου λάθους. Άλλωστε, αυτή δεν είναι μια υπηρεσία από την οποία κερδίζουμε. Την προσφέρουμε μόνο σε πελάτες που αναθέτουν σε εμάς την φιλοξενία και την δημουργία του site τους.

Τι πρέπει να προσέξω;

Σύμφωνα με την ΕΕΤΤ,

Εντός μιας εργάσιμης ημέρας από την κοινοποίηση των στοιχείων της Δήλωσης Καταχώρησης στο Μητρώο, ο Καταχωρητής υποχρεούται να σας δώσει αποδεικτικό κατάθεσης της Δήλωσης Καταχώρησης στο οποίο αναγράφεται το domain name με κατάληξη .gr ή .ελ που έχει δηλωθεί, το Όνομα σας, τον αριθμό πρωτοκόλλου, την ημερομηνία, την ώρα και το λεπτό της ώρας, υποβολής της Δήλωσης Καταχώρησης, όπως αυτά εστάλησαν από το Μητρώο.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Αν αναθέσετε τη διαδικασία σε κάποιον εκτός του εαυτού σας, σιγουρευτείτε ότι θα σας δώσει αυτά τα στοιχεία. Πολλοί developers, (για ευκολία;) κατοχυρώνουν το όνομα με τα δικά τους στοιχεία και δεν σας δίνουν το αποδεικτικό κατάθεσης. Αυτό σημαίνει ότι στην ουσία δεν σας ανήκει το όνομα ή/και δεν θα μπορείτε να ανανεώσετε την κατοχύρωση εάν σταματήσετε να συνεργάζεστε με τον συγκεκριμένο developer ή αν αυτός αποσυρθεί.

Αν σας ενδιαφέρει η συνεργασία μαζί μας,