
Τι ειναι το μάρκετινγκ;
Πολλοί ορισμοί του μάρκετινγκ υπάρχουν. Με βάση τον γκουρού του marketing Dr. Philip Kotler, marketing είναι
«η επιστήμη και η τέχνη της εξερεύνησης, της δημιουργίας και της παράδοσης αξίας για την ικανοποίηση των αναγκών μιας αγοράς-στόχου με κέρδος. Το μάρκετινγκ εντοπίζει ανεκπλήρωτες ανάγκες και επιθυμίες. Καθορίζει, μετρά και ποσοτικοποιεί το μέγεθος της αναγνωρισμένης αγοράς και το δυναμικό κέρδους. Επισημαίνει ποια τμήματα είναι σε θέση η εταιρεία να εξυπηρετεί καλύτερα και σχεδιάζει και προωθεί τα κατάλληλα προϊόντα και υπηρεσίες».
Το μάρκετινγκ είναι επιστήμη, με καθορισμένες θεωρίες και πρακτικές. Είναι όμως και τέχνη. Ξεφεύγει από τα στενά όρια της επιστήμης και απαιτεί έπνευση, φαντασία, δημιουργικότητα, δυνατότητα ανάλυσης δεδομένων αλλά και σύνθεσής τους. Απαιτεί πάνω, ίσως, από όλα, εμπάθεια, δυνατότητα καταννόησης τόσο της επιχείρησης όσο και των πελατών.
Παρακάτω, φαίνονται τα 4P. Ένας παραδοσιακός ορισμός των αρμοδιοτήτων του μάρκετινγκ.
Product-Προιόν
Για την αποτελεσματική εμπορία ενός προϊόντος ή υπηρεσίας, είναι σημαντικό να προσδιορίσετε τι το διαφοροποιεί από ανταγωνιστικά προϊόντα ή υπηρεσίες. Είναι επίσης σημαντικό να καθοριστεί εάν άλλα προϊόντα ή υπηρεσίες μπορούν να διατεθούν στην αγορά σε συνδυασμό με αυτό.
Price-Τιμή
Η τιμή πώλησης του προϊόντος αντικατοπτρίζει τι είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν οι καταναλωτές για αυτό. Πρέπει να εξεταστεί το κόστος που σχετίζεται με την έρευνα και την ανάπτυξη, την κατασκευή, το μάρκετινγκ και τη διανομή - αλλιώς γνωστή ως τιμολόγηση βάσει κόστους. Η τιμολόγηση βασισμένη κυρίως στην αντιληπτή ποιότητα ή αξία των καταναλωτών είναι γνωστή ως τιμολόγηση βάσει αξίας.
Placement-Τοποθεσία
Ο τύπος του προϊόντος που πωλείται είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψη κατά τον προσδιορισμό των τομέων διανομής. Βασικά καταναλωτικά προϊόντα, όπως είδη χαρτιού, συχνά διατίθενται εύκολα σε πολλά καταστήματα. Τα premium καταναλωτικά προϊόντα, ωστόσο, είναι συνήθως διαθέσιμα μόνο σε επιλεγμένα καταστήματα. Ένα άλλο ζήτημα είναι αν θα τοποθετήσετε ένα προϊόν σε φυσικό κατάστημα, στο διαδίκτυο ή και στα δύο.
Promotion-Προώθηση
Διαφήμιση, προώθηση πωλήσεων, προσωπικές πωλήσεις και δημόσιες σχέσεις. Ένα βασικό μέλημα πρέπει να είναι ο προϋπολογισμός που διατίθεται στο μείγμα μάρκετινγκ. Οι υπεύθυνοι μάρκετινγκ κατασκευάζουν προσεκτικά ένα μήνυμα που συχνά ενσωματώνει λεπτομέρειες από τα άλλα τρία Ρ όταν προσπαθούν να προσεγγίσουν το κοινό-στόχο τους. Είναι επίσης σημαντικός ο προσδιορισμός των μέσων επικοινωνίας του μηνύματος και της συχνότητας της επικοινωνίας.
Για περισσότερα, διαβάστε το άρθρο μας¨Τι είναι το μάρκετινγκ;
Τι ειναι το ψηφιακό μάρκετινγκ;
Τόσο προσιτό που είναι το Διαδίκτυο σήμερα, θα με πιστεύατε αν σας έλεγα ότι ο αριθμός των ατόμων που πηγαίνουν στο διαδίκτυο καθημερινά αυξάνεται;
Και όμως. Στην πραγματικότητα, η «συνεχής» χρήση του Διαδικτύου στους ενήλικες αυξήθηκε κατά 5% τα τελευταία τρία χρόνια, σύμφωνα με την Pew Research. Και παρόλο που το λέμε συχνά, ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι ψωνίζουν και αγοράζουν έχει αλλάξει μαζί – αυτό σημαίνει ότι το μάρκετινγκ εκτός διαδικτύου δεν είναι τόσο αποτελεσματικό όσο ήταν.
Το μάρκετινγκ ήταν πάντα η σύνδεση με το κοινό σας στο σωστό μέρος και την κατάλληλη στιγμή. Σήμερα, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να τους συναντήσετε εκεί που ήδη περνούν χρόνο: στο Διαδίκτυο.
Μπείτε στο ψηφιακό μάρκετινγκ – με άλλα λόγια, οποιαδήποτε μορφή μάρκετινγκ υπάρχει στο διαδίκτο:
Το ψηφιακό μάρκετινγκ περιλαμβάνει όλες τις προσπάθειες μάρκετινγκ που χρησιμοποιούν μια ηλεκτρονική συσκευή ή το Διαδίκτυο. Οι επιχειρήσεις αξιοποιούν ψηφιακά κανάλια όπως μηχανές αναζήτησης, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, email και άλλους ιστότοπους για να συνδεθούν με τρέχοντες και μελλοντικούς πελάτες.
Ποιος είναι ο ρόλος του ψηφιακού μάρκετινγκ σε μια εταιρεία;
Ενώ το παραδοσιακό μάρκετινγκ ενδέχεται να υπάρχει στις έντυπες διαφημίσεις, στην τηλεφωνική επικοινωνία ή στο εμπορικό μάρκετινγκ, το ψηφιακό μάρκετινγκ μπορεί να πραγματοποιηθεί ηλεκτρονικά. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν ατελείωτες δυνατότητες για τις επιχειρήσεις όπως email, βίντεο, μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή ευκαιρίες μάρκετινγκ με βάση έναν ιστότοπο.
Σε αυτό το στάδιο, το ψηφιακό μάρκετινγκ είναι ζωτικής σημασίας για την επιχείρηση και την επωνυμία σας. Φαίνεται ότι κάθε άλλη εταιρία διαθέτει ιστότοπο. Και αν δεν έχουν, τουλάχιστον διαθέτουν παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή στρατηγική ψηφιακών διαφημίσεων. Το ψηφιακό περιεχόμενο και το μάρκετινγκ είναι τόσο συνηθισμένο που οι καταναλωτές περιμένουν τώρα και βασίζονται σε αυτό ως τρόπος να μάθουν για τις εταιρίες.
Εν συντομία, για να είστε ανταγωνιστικοί ως ιδιοκτήτης/υπεύθυνος επιχείρησης, θα πρέπει να υιοθετήσετε ορισμένες πτυχές του ψηφιακού μάρκετινγκ.
Επειδή το ψηφιακό μάρκετινγκ έχει τόσες πολλές επιλογές και στρατηγικές που σχετίζονται με αυτό, μπορείτε να δημιουργήσετε και να πειραματιστείτε με μια ποικιλία τακτικών μάρκετινγκ ανάλογα τον προϋπολογισμό. Με το ψηφιακό μάρκετινγκ, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε εργαλεία όπως πίνακες ελέγχου αναλυτικών στοιχείων για να παρακολουθείτε την επιτυχία και την απόδοση επένδυσης των καμπανιών σας περισσότερο από ό, τι θα μπορούσατε με ένα παραδοσιακό διαφημιστικό περιεχόμενο – όπως μια πινακίδα ή μια έντυπη διαφήμιση.
Σχέση του μάρκετινγκ με το site σας
Καλά όλα αυτά, αλλά εγώ θέλω απλά να φτιάξω ένα site. Γιατί να μπλέκω -και ξοδεύω- για μάρκετινγκ;
Το ακούω συχνά. Και κάθε φορά που το ακούω, νοιώθω θυμό και ευθύνη.
Θυμό, γιατί στην πατρίδα μας το μάρκετινγκ είναι κάτι άγνωστο στο μεγαλύτερο ποσοστό των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Ή, αν όχι άγνωστο, παρεξηγημένο. Το αποτέλεσμα είναι οι επιχειρήσεις να μην μεγαλώνουν όπως οι ανταγωνιστές τους σε άλλα κράτη με ανεπτυγμένη κουλτούρα μάρκετινγκ.
Ευθύνη, γιατί αν και μπορώ να κάνω μια προσφορά για τη δημιουργία του site που θέλει ο υποψήφιος πελάτης μου, να του το φτιάξω, να πληρωθώ και να νείψω τα χέρια μου (όπως κάνουν, δυστυχώς, οι περισσότεροι developers), εγώ θέλω να πετύχει το site και για αυτό πρέπει να πείσω τον πελάτη για την κρισιμότητα του μάρκετινγκ πριν από τη δημιουργία νέου site ή πριν τον επανασχεδιασμό ενός υπάρχοντως site.
Το μάρκετινγκ προηγείται της δημιουργίας του site
Ωραία, είσαι αποφασισμένος, και βιάζεσαι, να φτιάξεις site. Μαζί σου. Συμφωνώ. Πλέον, όποιος δεν έχει ψηφιακή παρουσία, σχεδόν δεν υπάρχει. Αλλά, πριν σου φτιάξω το site των ονείρων σου, απάντησέ μου σε κάποιες ερωτήσεις:
- Ποιός είναι ο στόχος του site; Με άλλα λόγια, πες πως στο έφτιαξα το site και λειτουργεί. Μετά; Πότε θα είσαι ευχαριστημένος; Με ποιά αποτελέσματα;
- Ποιά θα είναι η διασύνδεση του site με την παραδοσιακή επιχείρησή σου; Τι κοινό θα έχουν ώστε να υπάρχει συνεπής εικόνα της επιχείρησης εντός και εκτός διαδικτύου;
- Πως θα προωθηθεί/διαφημιστεί το site; Τι χαρακτηριστικά πρέπει να έχει ώστε να φτάνεις στον στόχο σου τον εμπορικό αλλά και τον διαφημιστικό;
- Ποιά κοινωνικά δίκτυα θα χρησιμοποιείς, πως θα τα συνδέσεις με το site και πως θα τα χρησιμοποιείς;
- Ποιοί είναι οι υποψήφιοι πελάτες σου, τι θέλουν και πως θα σιγουρευτείς ότι τους προσφέρεις αυτό που ψάχνουν; Πως και που θα τους βρεις;
- Ποιό θα είναι το κόστος λειτουργίας του site;
- Θα βγάζεις από το site περισσότερα από το κόστος του ή θα “μπαίνεις μέσα”;
- Θα κάνεις διαφημίσεις; Αν ναι , σε ποιό σημείο στο site θα οδηγούν; Τι σελίδες πρέπει να δημιουργηθούν;
Υπάρχουν και άλλες ερωτήσεις που πρέπει να απαντηθούν, πριν σχεδιαστεί το site έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στις απαντήσεις.
Τόσο το να τεθούν οι κατάλληλες ερωτήσεις όσο και το να απαντηθούν είναι θέμα μάρκετινγκ.
Αν νομίζεις ότι ξέρεις όλες τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις, σου λέω οτι κάνεις λάθος! Αν νομίζεις ότι ξέρεις τις περισσότερες και δεν αξίζει να πληρώσεις ειδικό για τις υπόλοιπες, τότε έχω μόνο μια ερώτηση πριν ξεκινήσω την ανάπτυξη του site:
Ποιός είναι αυτός ο σχεδιασμός του site που ανταποκρίνεται σε όλα όσα πιστεύεις οτι ξέρεις;
Δώσε μου τον σχεδιασμό του site και εγώ θα αναλάβω την τεχνική υλοποίηση του σχεδιασμού.
Συμπεράσματα
Το κόστος δημιουργίας/επανασχεδιασμού ενός site δεν είναι αυτό που θα πρέπει να σας απασχολεί. Μάλιστα, αν σκέφτεστε κόστος και όχι επένδυση, είστε ήδη σε λάθος δρόμο. Αυτό που έχει σημασία είναι αν θα έχετε απόδοση τέτοια που να καλύπτει τα όποια κόστη και να έχετε και κέρδος.
Για να γίνει αυτό, πρέπει το site να είναι σχεδιασμένο με βάση όχι τα δικά σας ή τα δικά μου θέλω αλλά σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας σωστής προσέγγισης/ανάλυσης marketing. Το site πρέπει να εξυπηρετεί τους στόχους σας, όχι τα μάτια σας.
Άρα, η ανάλυση μάρκετινγκ πρέπει να προηγηθεί της δημιουργίας του site.
Τι περιλαμβάνει η ανάλυση μάρκετινγκ
Ο κάθε ειδικός μάρκετινγκ έχει τη δική του προσέγγιση-μεθοδολογία. Η δικιά μας έχει τα εξής στάδια:
- Συνάντηση με τον πελάτη για αρχική ενημέρωση.
- Προετοιμασία έργου.
- Συνεδρία με τον πελάτη: θέτουμε τις κατάλληλες ερωτήσεις για να μάθουμε ποιός είναι ο πελάτης (Ανάλυση τρέχουσας κατάστασης) και τι θέλει.
- Έρευνα εκ μέρους μας της τρέχουσας κατάστασης (ανταγωνισμός, ηλεκτρονική παρουσία, λογότυπα, κανάλια και τρόποι επικοινωνίας που υπάρχουν ήδη, τμηματοποίηση της αγοράς, κα).
- Συνεδρία με τον πελάτη: θέτουμε τις κατάλληλες ερωτήσεις για να διευκρινήσουμε τα αποτελέσματα της έρευνας και να θεσπίσουμε τους στόχους.
- Έρευνα. Πιο βαθιά ανάλυση ανταγωνισμού, αγοράς, ευκαιριών και εμποδίων.
- Ανάλυση των αποτελεσμάτων της έρευνας και χάραξη στρατηγικής μάρκετινγκ.
- Συνεδρία με τον πελάτη: παρουσίαση των αποτελεσμάτων, απάντηση αποριών, συμφωνία επί του σχεδίου μάρκετινγκ.
- Σχεδιασμός του site με βάση το marketing plan.
- Συνεδρία με τον πελάτη: Παρουσίαση του σχεδιασμού και έγκριση.
Σε αυτή τη φάση είμαστε έτοιμοι για την υλοποίηση του site (αν έχει ανατεθεί σε εμάς).
Έχετε απορίες ή σχόλια; Μην διστάσετε να γράψετε το σχόλιό σας παρακάτω ή να επισκεφτείτε από το μενού την σελίδα επικοινωνίας μας για να μας στείλετε το μήνυμά σας.
Αν θέλετε να διαβάσετε περισσότερα, βλ. American Marketing Association
Αν σας ενδιαφέρει η συνεργασία μαζί μας,