Στρατηγική Μάρκετινγκ

Στρατηγική Μάρκετινγκ

Στρατηγική Μάρκετινγκ

Τι είναι στρατηγική μάρκετινγκ;

Ας καθορίσουμε τι εννοούμε όταν χρησιμοποιούμε τον όρο «στρατηγική μάρκετινγκ». Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί ορισμοί που συχνά εφαρμόζονται σε αυτόν τον φαινομενικά απλό όρο, οπότε θα ήταν καλύτερο να περιγράψουμε με σαφήνεια πώς αυτός ο οδηγός ορίζει την έννοια.

Η στρατηγική μάρκετινγκ περιλαμβάνει την αυτογνωσία. Την κατανόηση δηλαδή της ίδιας της εταιρίας μας αλλά και του ίδιου του εαυτού μας ως μάνατζερς ή/και επιχειρηματίες. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά και οι στόχοι; Ποιά τα δυνατά και αδύνατα σημεία; Ποια εικόνα θέλουμε να προβάλουμε και ποια πραγματικά προβάλουμε;

Η στρατηγική μάρκετινγκ επίσης περιγράφει τη διαδικασία με τη οποία οι επιχειρήσεις και οι οργανισμοί κατανοούν τις αγορές τους και τις μεθόδους τους για να επηρεάσουν την κερδοφόρα δράση των πελατών.

Αυτό φαίνεται αρκετά συνοπτικό, σωστά; Με απλά λόγια, όλα αφορούν:

  • Τη κατανόηση του ποιος αγοράζει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες σας.
  • Τη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο θα τους παρακινήσετε να κάνουν επικερδείς ενέργειες.
  • Τη κατανόηση των ανταγωνιστών σας που προσπαθούν να κάνουν το ίδιο πράγμα.
  • Τη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο θα μετρήσετε τις δραστηριότητες μάρκετινγκ και θα βελτιώσετε την προσέγγισή σας για να προχωρήσετε.

Αυτό, με τη σειρά του, είναι ουσιαστικά μια αναδιατύπωση των κλασικών τεσσάρων P του μάρκετινγκ: Προϊόν, Τιμή, Τόπος και Προώθηση. Αυτές οι αρχές αποτελούν συλλογικά το “μείγμα προϊόντων”, το οποίο είναι ένα κρίσιμο εργαλείο για τον προσδιορισμό της προσφοράς ενός προϊόντος στον πελάτη. Ως επιχειρηματίες, ό, τι κάνουμε ξεκινά με την κατανόηση αυτής της έννοιας.

Η στρατηγική μάρκετινγκ δεν είναι το ίδιο με τις τακτικές μάρκετινγκ

Όταν οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται το μάρκετινγκ, σκέφτονται την ορατή εκτέλεσή του που βλέπουν στην καθημερινή τους ζωή. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει οτιδήποτε, από διαφημίσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διαφημιστικές πινακίδες, τηλεοπτικές διαφημίσεις, αναρτήσεις ιστολογίου από τις αγαπημένες τους μάρκες και πολλά άλλα. Αυτό πιστεύουν συνήθως οι άνθρωποι ότι ισοδυναμεί με στρατηγική: τα «πράγματα» που δημιουργούν οι επιχειρηματίες/marketers και όχι ο σχεδιασμός πίσω από αυτά.

Αυτό είναι καλό για τους ανθρώπους των οποίων η επιτυχία δεν εξαρτάται από την πραγματική κατανόηση του πώς λειτουργεί το μάρκετινγκ. Για όποιον διαβάζει το παρών, η γνώση της διαφοράς μεταξύ στρατηγικής και τακτικής είναι απαραίτητη για την επιτυχία. Αν θέλετε να βασιστείτε σε κάτι περισσότερο από τύχη, θα πρέπει να καταλάβετε ότι οι τακτικές σας είναι η εκτέλεση της στρατηγικής σας και όχι η ίδια η στρατηγική.

Το κάθε είδος στρατηγικής μάρκετινγκ συνεπάγεται την εφαρμογή διαφορετικών τύπων τακτικών.

Τι έχει να κάνει η στρατηγική μάρκετινγκ με εμένα;

Ίσως νομίζετε ότι η εταιρεία σας δεν είναι μια παγκόσμια δύναμη. Ίσως να μην φιλοδοξείτε να επιτύχετε αυτό το είδος ανάπτυξης και, ρεαλιστικά, οι περισσότερες εταιρείες δεν θα χρειαστεί ή δεν χρειάζεται να συμμετάσχουν στο Fortune 500.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να εστιάζετε στη στρατηγική και να επενδύετε σε αυτή. Εάν έχετε, ή θέλετε να έχετε, πελάτες, τότε πρέπει να σκεφτείτε στρατηγικά ώστε οι ενέργειές σας να ενεργοποιούν τους ανθρώπους που πραγματικά χρειάζεται και να οδηγούν στα αποτελέσματα που χρειάζεστε.

Ακολουθούν δύο βασικά στατιστικά στοιχεία που θα πρέπει να σας πείσουν.

1. Οι επιχειρηματίες που τεκμηριώνουν τη στρατηγική τους είναι πιο πιθανό να επιτύχουν τους στόχους τους

“Χρειάζεστε μια τεκμηριωμένη στρατηγική” είναι ένα παλιό ρητό που έχει επαναληφθεί στη βιομηχανία μάρκετινγκ ξανά και ξανά, εδώ και δεκαετίες. Αποδεικνύεται ότι υπάρχει ένας καλός λόγος για αυτό και δεν είναι μόνο μια κοινά αποδεκτή βέλτιστη πρακτική που κάνουμε όλοι χωρίς να γνωρίζουμε πραγματικά το γιατί.

Στην πραγματικότητα, η έρευνα από το CoSchedule το 2019 έδειξε ότι οι επιχειρηματίες που τεκμηριώνουν τη στρατηγική τους έχουν 313% περισσότερες πιθανότητες να πουν ότι η δουλειά τους είναι αποτελεσματική.

2. Μόνο το 41% των επιχειρηματιών διέθετε τεκμηριωμένη στρατηγική περιεχομένου το 2020

Αυτό προκύπτει από έρευνα που δημοσιεύτηκε από την Ann Handly σε συνεργασία με τους ανθρώπους του Content Marketing Institute. Τι σημαίνει αυτό για εσάς; Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες να κάνετε αυτό που πιθανώς δεν κάνει ο ανταγωνισμός σας.

Θέλετε να ξεχωρίσετε; Σκεφτείτε στρατηγικά για να κάνετε αυτό που οι άλλοι δεν θα κάνουν

Αν βάλουμε τα δύο προηγούμενα στατιστικά μαζί, μπορούμε να βγάλουμε χαλαρά μερικά διαφορετικά συμπεράσματα:

  • Η στρατηγική τεκμηρίωσης έχει σημασία: Δεν είναι άσκοπη άσκηση – ειδικά αν το κάνετε αποτελεσματικά.
  • Οι περισσότεροι δεν το κάνουν αυτό: Αυτό σημαίνει περισσότερη ευκαιρία για εσάς.
  • Η επιτυχία απαιτεί συνέχεια και συνέπεια: Η πόρτα είναι ορθάνοιχτη για όσους είναι πρόθυμοι να την περάσουν.

Βλ. και Wikipedia-Στρατηγική μάρκετινγκ, American Marketing Assciation