Σχέδιο μάρκετινγκ

Σχέδιο μάρκετινγκ (Marketing plan)

Τι είναι ένα σχέδιο μάρκετινγκ;

Ένα σχέδιο μάρκετινγκ είναι ένα επιχειρησιακό έγγραφο που περιγράφει μια στρατηγική διαφήμισης που ένας οργανισμός θα εφαρμόσει για να δημιουργήσει δυνητικούς πελάτες και να φτάσει στην αγορά-στόχο. Ένα σχέδιο μάρκετινγκ περιγράφει λεπτομερώς τις εκστρατείες προσέγγισης και δημοσίων σχέσεων που πρέπει να πραγματοποιηθούν σε μια περίοδο, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο η εταιρεία θα μετρήσει το αποτέλεσμα αυτών των πρωτοβουλιών. Οι λειτουργίες και τα στοιχεία ενός σχεδίου μάρκετινγκ περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

  • Έρευνα αγοράς για την υποστήριξη αποφάσεων τιμολόγησης και νέων εισόδων στην αγορά
  • Προσαρμοσμένα μηνύματα που στοχεύουν συγκεκριμένα δημογραφικά στοιχεία και γεωγραφικές περιοχές
  • Επιλογή πλατφόρμας για προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών — ψηφιακό, ραδιόφωνο, διαδίκτυο, εμπορικά περιοδικά και ο συνδυασμός αυτών των πλατφορμών για κάθε καμπάνια
  • Μετρήσεις που μετρούν τα αποτελέσματα των προσπαθειών μάρκετινγκ και τα χρονοδιαγράμματα αναφοράς τους

Ένα σχέδιο μάρκετινγκ βασίζεται στη συνολική στρατηγική μάρκετινγκ μιας εταιρείας.

Βασικές επιλογές

Το σχέδιο μάρκετινγκ περιγράφει λεπτομερώς τη στρατηγική που μια εταιρεία θα χρησιμοποιήσει για την εμπορία των προϊόντων της σε πελάτες.
Το σχέδιο προσδιορίζει την αγορά-στόχο, την πρόταση αξίας της μάρκας ή του προϊόντος, τις καμπάνιες που θα ξεκινήσουν και τις μετρήσεις που θα χρησιμοποιηθούν για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των πρωτοβουλιών μάρκετινγκ.
Το σχέδιο μάρκετινγκ πρέπει να προσαρμόζεται σε συνεχή βάση με βάση τα ευρήματα από τις μετρήσεις που δείχνουν ποιες προσπάθειες έχουν αντίκτυπο και ποιες όχι.

Κατανόηση των σχεδίων μάρκετινγκ

Οι όροι σχέδιο μάρκετινγκ και στρατηγική μάρκετινγκ χρησιμοποιούνται συχνά εναλλακτικά επειδή ένα σχέδιο μάρκετινγκ αναπτύσσεται με βάση ένα γενικό στρατηγικό πλαίσιο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η στρατηγική και το σχέδιο μπορεί να ενσωματωθούν σε ένα έγγραφο, ειδικά για μικρότερες εταιρείες που μπορούν να εκτελούν μόνο μία ή δύο μεγάλες εκστρατείες σε ένα χρόνο. Το σχέδιο περιγράφει τις δραστηριότητες μάρκετινγκ σε μηνιαία, τριμηνιαία ή ετήσια βάση, ενώ η στρατηγική μάρκετινγκ περιγράφει τη συνολική πρόταση αξίας.

Μια μελέτη για το 2019 που διεξήγαγε η CoSchedule, ένας πάροχος λύσεων λογισμικού μάρκετινγκ, διαπίστωσε ότι οι έμποροι με τεκμηριωμένο σχέδιο ή στρατηγική έχουν 313% περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν επιτυχία στις καμπάνιες μάρκετινγκ. Η εταιρεία ερεύνησε 3.599 εμπόρους από περισσότερες από 100 χώρες.

Δημιουργία προγράμματος μάρκετινγκ

Ένα σχέδιο μάρκετινγκ λαμβάνει υπόψη την πρόταση αξίας μιας επιχείρησης. Η πρόταση αξίας είναι η συνολική υπόσχεση της αξίας που θα παραδοθεί στον πελάτη και είναι μια δήλωση που εμφανίζεται μπροστά και στο κέντρο του ιστότοπου της εταιρείας ή σε οποιοδήποτε υλικό επωνυμίας.

Η πρόταση αξίας θα πρέπει να δηλώνει πώς ένα προϊόν ή επωνυμία λύνει το πρόβλημα του πελάτη, τα οφέλη του προϊόντος ή της μάρκας και γιατί ο πελάτης πρέπει να αγοράσει από αυτήν την εταιρεία και όχι άλλη. Το σχέδιο μάρκετινγκ βασίζεται σε αυτήν την πρόταση αξίας για τον πελάτη.

Το σχέδιο μάρκετινγκ προσδιορίζει την αγορά-στόχο για ένα προϊόν ή μάρκα. Η έρευνα αγοράς είναι συχνά η βάση για τις στοχευμένες αποφάσεις αγοράς και καναλιού μάρκετινγκ. Για παράδειγμα, εάν η εταιρεία θα διαφημιστεί στο ραδιόφωνο, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μέσω διαδικτυακών διαφημίσεων ή σε περιφερειακή τηλεόραση.

Το σχέδιο μάρκετινγκ περιλαμβάνει τη λογική για αυτές τις αποφάσεις. Το σχέδιο πρέπει να επικεντρώνεται στη δημιουργία, το χρονοδιάγραμμα και την τοποθέτηση συγκεκριμένων καμπανιών και να περιλαμβάνει τις μετρήσεις που θα μετρούν τα αποτελέσματα των προσπαθειών μάρκετινγκ.

Χωρίς τις σωστές μετρήσεις για την εκτίμηση του αντίκτυπου των προσπαθειών προσέγγισης χρηστών και μάρκετινγκ, ένας οργανισμός δεν θα γνωρίζει ποιες καμπάνιες θα επαναλάβει και ποιες θα απορρίψει. Η διατήρηση αναποτελεσματικών πρωτοβουλιών θα αυξήσει άσκοπα το κόστος μάρκετινγκ.

Εκτέλεση προγράμματος μάρκετινγκ

Ένα σχέδιο μάρκετινγκ μπορεί να προσαρμοστεί σε οποιοδήποτε σημείο με βάση τα αποτελέσματα από τις μετρήσεις. Εάν οι ψηφιακές διαφημίσεις αποδίδουν καλύτερα από το αναμενόμενο, για παράδειγμα, ο προϋπολογισμός για μια καμπάνια μπορεί να προσαρμοστεί ώστε να χρηματοδοτήσει μια πλατφόρμα υψηλότερης απόδοσης ή η εταιρεία μπορεί να ξεκινήσει έναν νέο προϋπολογισμό. Η πρόκληση για τους ηγέτες μάρκετινγκ είναι να διασφαλιστεί ότι κάθε πλατφόρμα έχει αρκετό χρόνο για να δείξει αποτελέσματα.

Το ψηφιακό μάρκετινγκ δείχνει αποτελέσματα σε σχεδόν πραγματικό χρόνο, ενώ οι τηλεοπτικές διαφημίσεις απαιτούν υπομονή για να πραγματοποιήσουν οποιοδήποτε επίπεδο διείσδυσης στην αγορά. Στο παραδοσιακό μοντέλο συνδυασμού μάρκετινγκ, ένα σχέδιο μάρκετινγκ εμπίπτει στην κατηγορία “προώθηση”, το οποίο είναι ένα από τα τέσσερα P, ένας όρος που επινοήθηκε από τον Neil Borden για να περιγράψει το μείγμα μάρκετινγκ προϊόντος, τιμής, προώθησης και τόπου.

Αφήστε μια απάντηση