Υπηρεσίες που χρειάζονται

8 Υπηρεσίες που χρειάζονται για τον ιστότοπό σας

Αν θέλετε να αποκτήσετε δικό σας ιστότοπο, είτε είναι ηλεκτρονικό κατάστημα, είτε προσωπικό blog, υπάρχουν 8 υπηρεσίες που χρειάζονται:

Οι 8 Βασικές Υπηρεσίες που χρειάζονται

1

Ανάλυση της επιχειρηματικής δραστηριότητάς σας και προσφορά σχετικών συμβουλών. Θέσπιση στόχων. Σχεδίαση του Site σας με βάση την παραγωγή των ζητούμενων αποτελεσμάτων

2

H κατοχύρωση Domain name είναι απλή, αλλά πρέπει να γίνει έτσι ώστε να έχετε εσείς την κυριότητα και όχι όποιος σας φτιάχνει το site.

3

Έχει σημασία που θα φιλοξενηθεί το site σας. Η εταιρία φιλοξενίας πρέπει να διαθέτει γρήγορους servers, να παρέχει διάφορα εργαλεία (πχ backup), και να προσφέρει άψογη υποστήριξη (σε στιγμές ανάγκης πρέπει να ανταποκρίνεται ακαριαία).

4

Με βάση την ανάλυση marketing, ο σχεδιασμός του site γίνεται με τρόπο που μεγιστοποιεί τα οφέλη. Οι λεπτομέρειες πίσω από τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη κάνουν ένα site πετυχημένο ή αποτυχημένο. Η όμορφη εμφάνιση μπορεί να είναι sexy, αλλά δεν αρκεί. Πολλές φορές μάλιστα, αποτελεί εμπόδιο.

5

Τι να το κάνετε το site αν κανείς δεν μπορεί να το βρεί; To SEO (βελτιστοποίηση για μηχανές αναζήτησης) είναι μια περίπλοκη διαδικασία που απαιτεί γνώσεις. Δεν μπορεί να την κάνει οποιοσδήποτε.

6

Μην αμελήσετε την εκπαίδευση (πολύ συνηθισμένο). Εσείς θα χειρίζεστε το site σας και πρέπει να ξέρετε πώς να το κάνετε σωστά. Αλλιώς, όσο τέλειο και να είναι το site μπορεί άθελά σας να το καταδικάσετε σε αποτυχία. Είναι απαραίτητο να εκπαιδευτείτε για παράδειγμα πως θα κάνετε την εισαγωγή του περιεχομένου (κείμενα/προϊόντα) με τρόπο που να προσθέτει αντί να αφαιρεί στο SEO.

7

Φτιάχτηκε το site. Και τώρα τι; Η ύπαρξη του site από μόνη της, ακόμη και με πολύ καλό SEO, δεν αρκεί. Για να έρθουν οι επισκέπτες-πελάτες πρέπει να έχετε αυτό που ζητάνε (περιεχόμενο/προϊόντα) και να το διαφημίσετε σωστά (χωρίς να «μπαίνετε μέσα»). Επίσης, θα πρέπει να αναλύονται συνεχώς τα στατιστικά ώστε να ξέρετε «που βρίσκεσται» και τι πρέπει να βελτιώσετε, αλλά και να επικοινωνείτε σωστά με τους πιθανούς πελάτες σας.

8

Η υποστήριξη είναι μια διαρκείς διαδικασία που κρατά το site σύγχρονο, λειτουργικό και ασφαλές. Χρειάζεστε κάποιον που θα ανταποκρίνεται άμεσα σε κάποιο πρόβλημα αλλά και θα εκτελεί τις απαιτούμενες ενέργειες έτσι ώστε να προλαβαίνει τα προβλήματα.

Αυτές λοιπόν είναι οι 8 υπηρεσίες που χρειάζονται για να αποκτήσετε ένα επιτυχημένο site. Προφανώς, απαιτείται και το σωστό περιεχόμενο, π.χ. τα κατάλληλα προιόντα.

Ακολουθούν και κάποιες σχετικές συμβουλές, βγαλμένες μέσα από την πείρα μας.

Οι συμβουλες μας

Μην αγνοήσετε καμία από τις υπηρεσίες που χρειάζονται. Είναι σίγουρο ότι όποια και να παραλειφθεί θα δυσκολέψει την επίτευξη των στόχων σας

Ξεχάστε την εντυπωσιακή εμφάνιση των sites που προσφέρουν διάφοροι. Το site σας πρέπει να εξυπηρετεί τους στόχους σας, όχι τα μάτια σας.

Ακολουθήστε την πορεία «γιατί- πως-τι» και όχι την αντίστροφη. Γιατί πρέπει να κάνω κάτι (ποιος είναι ο στόχος), πως θα πετύχω τον στόχο, τι πρέπει να κάνω.

Οι περισσότεροι ξεκινούν με το τι (πχ «θέλω eshop») πάνε στο πως (πχ «πως θα διαφημιστώ») και μετά, όταν δεν μείνουν ικανοποιημένοι ρωτάνε το γιατί έκαναν κάτι (πχ δημιούργησαν site ή διαφημίστηκαν). Ο κατάλληλος σύμβουλος θα σας βοηθήσει να μην αποκλίνετε από αυτό τον κανόνα.

Οι συμβουλές marketing και digital marketing μπορεί να φαίνονται περιττές, αλλά στην ουσία αποτελούν την αρχή. Πρέπει να προηγηθούν της δημιουργίας site.

Ανάλυση της κατάστασης – θέσπιση καθαρών, πραγματιστικών στόχων – δημιουργία πλάνου δράσεων – σχεδιασμός των δράσεων όπως και όταν πρέπει – υλοποίηση – ανάλυση αποτελεσμάτων και βελτίωση πλάνου δράσεων, κλπ. Το site σας πρέπει να σχεδιαστεί με βάση αυτή την ανάλυση.

Μην αποφασίσετε με βάση το κόστος. Από μόνο του δεν λέει πολλά.

Για παράδειγμα μπορεί να αποφασίσετε ότι θα δημιουργήσετε ένα site με κόστος €500 αντί €1.000. Όμως το δεύτερο μπορεί να σας φέρει πωλήσεις €10.000 ενώ το πρώτο να μην φέρει τίποτα. Συνεργαστείτε με κάποιον που μπορεί να σας προσφέρει το σύνολο αυτών των υπηρεσιών.

Δώστε έμφαση στον προγραμματισμό δράσεων σύμφωνα με την ανάλυση marketing. Μπορεί να θέλετε να αποκτήσετε άμεσα ένα σούπερ eshop που θα σας κοστίσει €2.000 για την ανάπτυξή του και άλλες €5.000 σε χρόνο που θα αφιερώσετε.

Αν όμως πριν, επενδύσετε σε μια ανάλυση marketing, μπορεί να εκπλαγείτε όταν το αποτέλεσμα θα είναι «δώσε μόνο €500  για ένα απλό site ώστε να υπάρχεις στο internet και επένδυσε τα χρήματά σου στη βελτίωση των διαδικασιών σου ή της συσκευασίας σου ή στην ανανέωση του μαγαζιού σου.

Ένας προγραμματιστής ιστοσελίδων θα προσπαθήσει να σας φτιάξει ένα εντυπωσιακό site. Ένας σύμβουλος θα σας πει τι να κάνετε για να πετύχετε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα με βάση τους στόχους σας, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι δεν θα πληρωθεί έξτρα για να σας φτιάξει το πολυπόθητο site.

Σας φαίνονται πολλές οι υπηρεσίες που χρειάζονται, το ξέρουμε. Όμως είναι απαραίτητες για να αποκτήσετε ένα πετυχημένο site.

Φυσικά, αν έχετε τις απαραίτητες δεξιότητες, δεν είναι ανάγκη να πληρώσετε κάποιους άλλους. Αν γνωρίζετε μάρκετινγκ για παράδειγμα, δεν χρειάζεστε εμάς ή οποιονδήποτε άλλο να σας παρέχει αυτή την υπηρεσία.

Απλά φροντίστε να μην αφήσετε καμιά υπηρεσία πίσω, όποιος και αν σας την παρέχει. Πιστέψτε μας, μιλάμε από πείρα…

Αν νομίζετε ότι μπορούμε να σας βοηθήσουμε, μην διστάσετε:

Αφήστε μια απάντηση