φιλοξενία ιστοσελίδων

Φιλοξενία ιστοσελίδων (hosting)

Αν και συχνά παραβλέπεται, η φιλοξενία ιστοσελίδων είναι ένα από τα βασικά συστατικά κάθε επιτυχημένης ιστοσελίδας. Η επιλογή της καλύτερης φιλοξενίας για τις ανάγκες σας μπορεί να βελτιώσει το SEO σας και να αυξήσει τις πωλήσεις. Υπάρχουν διάφοροι τύποι επιλογών φιλοξενίας  όπως Κοινόχρηστη, VPS, Αφιερωμένη και διαχειριζόμενη φιλοξενία. Σε αυτόν τον οδηγό, θα σας βοηθήσουμε να επιλέξετε την καλύτερη φιλοξενία για τον ιστότοπό σας.

Τι είναι σημαντικό σε έναν πάροχο φιλοξενίας;

 “Η καλή φιλοξενία ιστοσελίδων (hosting) ξεκινά από τα 3 S: ταχύτητα, υποστήριξη και ασφάλεια” (speed, support, security), δήλωσε ο Adam Berry, ψηφιακός διευθυντής της Wingard Creative. Ο Simon Ball, επικεφαλής των υπηρεσιών ψηφιακών μέσων της Nasdaq Corporate Solutions της Nasdaq, δήλωσε ότι η επεκτασιμότητα είναι επίσης κρίσιμη. “Χρειάζεστε τη δυνατότητα να κλιμακώσετε γρήγορα τον ιστότοπό σας καθώς το κοινό-στόχο σας μεγαλώνει, και την ανθεκτικότητα για να αντιμετωπίσετε ξαφνικές εκρήξεις υψηλής επισκεψιμότητας”, δήλωσε ο Ball.

Οι υπηρεσίες φιλοξενίας είναι διαθέσιμες σε ένα ευρύ φάσμα τιμών που κυμαίνονται από λίγα ευρώ το μήνα έως χιλιάδες ευρώ. Εάν ξεκινάτε μια μικρή επιχείρηση, πιθανότατα μπορείτε να τα πάτε καλά με ένα cloud, έναν εικονικό ιδιωτικό διακομιστή ή μια διαχειριζόμενη υπηρεσία που κυμαίνεται από 10 έως 100 € ανά μήνα.

Ακολουθεί μια ματιά σε ό, τι σας προτείνουν οι ειδικοί στη φιλοξενία ιστοσελίδων όταν επιλέγετε έναν πάροχο φιλοξενίας:

Αποφασίστε πόσο υποστήριξη χρειάζεσται.

Η βασική εξυπηρέτηση πελατών παρέχει πρόσβαση σε email, εισιτήρια και τηλεφωνική υποστήριξη. Ωστόσο, ο χρόνος εκτέλεσης των αιτημάτων ποικίλλει. Ορισμένοι πάροχοι υπηρεσιών προσφέρουν ακόμη και 24ωρη τηλεφωνική υποστήριξη. Ο περιοριστικός παράγοντας για τη μη διαχειριζόμενη υπηρεσία είναι ότι ενώ ένας προμηθευτής μπορεί να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τη βασική διαμόρφωση, δεν θα είναι ο διαχειριστής συστημάτων σας.

Εάν θέλετε να εκχωρήσετε πλήρως τη διαχείριση του ιστότοπού σας, τότε θέλετε να εξετάσετε τη διαχειριζόμενη υπηρεσία. Οι πάροχοι διαχειριζόμενης υπηρεσίας θα διασφαλίσουν ότι το σύστημά σας έχει ρυθμιστεί σωστά για το φορτίο σας, θα παρακολουθεί τα θέματα ασφαλείας, θα διορθώνει το λογισμικό σας όπως απαιτείται και θα διαχειρίζεται τα αντίγραφα ασφαλείας μεταξύ άλλων εργασιών.

Υπολογίστε το ποσό της κίνησης που περιμένετε (και να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας).

Οι πάροχοι φιλοξενίας (hosting) χρεώνουν γενικά με βάση την αποθήκευση και τη χρήση εύρους ζώνης. Το εύρος ζώνης είναι ένα μέτρο του αριθμού των byte που εξυπηρετείται σε μια δεδομένη περίοδο. Εάν περιμένετε μόνο λίγα άτομα να επισκεφθούν τον ιστότοπό σας, το εύρος ζώνης θα είναι χαμηλό. Αν όμως ξαφνικά εμφανιστείτε στην κορυφή του Google ή το προϊόν σας γίνει viral, μπορείτε να αναμένετε αύξηση των απαιτήσεων εύρους ζώνης.

Όσο είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας, δεν υπάρχει πολύς κίνδυνος. Για παράδειγμα, εάν σκοπεύετε να εξυπηρετήσετε μόνο λίγες σελίδες σε μερικούς τοπικούς πελάτες, δεν θα ξεπεράσετε κανένα όριο. Αλλά αν γνωρίζετε ότι δημιουργείτε πραγματικά έναν ιστότοπο που θα ξεπερνά τα όρια για κοινόχρηστους διακομιστές χαμηλού επιπέδου, φροντίστε να επιλέξετε έναν αποκλειστικό διακομιστή ή cloud. Αυτό είναι το επόμενο.

Κατανόηση των τύπων διακομιστή.

Η πολύ φθηνότερη φιλοξενία ιστοσελίδων (hosting)  είναι διαθέσιμη σε κοινόχρηστους διακομιστές, όπου ένας server μπορεί να εξυπηρετεί εκατοντάδες ιστότοπους. Η απόδοση του ιστότοπού σας εξαρτάται από το φορτίο που δημιουργούν όλοι οι άλλοι ιστότοποι στον κεντρικό υπολογιστή. Η κοινόχρηστη φιλοξενία περιορίζει επίσης την πρόσβασή σας στις δυνατότητες του διακομιστή, περιορίζοντας σε γενικές γραμμές την αποστολή αρχείων μέσω FTP ή SFTP, αποτρέποντας την πρόσβαση στο κέλυφος, περιορίζοντας τα προγράμματα που μπορείτε να εκτελέσετε στην υπηρεσία και περιορίζοντας το μέγεθος της πρόσβασης στη βάση δεδομένων που μπορεί να εκτελέσει ο ιστότοπός σας.

Το επόμενο επίπεδο είναι το VPS (για εικονικό ιδιωτικό διακομιστή), το οποίο είναι μια πλήρης λειτουργία μιας εικονικής μηχανής (προσομοιωμένου υπολογιστή) που εκτελείται σε έναν server. Συνήθως, οι πάροχοι φιλοξενίας εκτελούν πολλές προσομοιώσεις VPS σε έναν server, αλλά η απόδοση είναι σχεδόν πάντα καλύτερη από τις κοινές υπηρεσίες βασικού επιπέδου. Εάν χρησιμοποιείτε ένα VPS, θα πρέπει να είστε εξοικειωμένοι με τη βασική συντήρηση και διαχείριση του διακομιστή.

Εάν δεν θέλετε να μοιραστείτε την απόδοση με άλλους ιστότοπους, σκεφτείτε έναν ειδικό διακομιστή, ένα φυσικό κουτί που σας ενοικιάζεται. Είναι το ίδιο με έναν διακομιστή που κάθεται πίσω από το γραφείο σας, εκτός από το οτι βρίσκεται σε ένα κέντρο δεδομένων ενός παρόχου υπηρεσιών. Απαιτούνται άτομα με δεξιότητες διαχείρισης συστήματος.

Οι διακομιστές Cloud μπορεί να είναι μια καλύτερη επιλογή. Συνήθως τρέχουν στα τεράστια δημόσια σύννεφα, όπως το Amazon Web Services ή το Microsoft Azure. Οι πάροχοι υπηρεσιών μπορούν να δημιουργήσουν οποιαδήποτε διαμόρφωση ταιριάζει στις ανάγκες των πελατών τους. Το μεγάλο πλεονέκτημα των διακομιστών cloud είναι ότι μπορείτε να αλλάζετε κλίμακα απρόσκοπτα. Εάν πρέπει να είστε σε θέση να αντιμετωπίσετε μια μεγάλη αύξηση της κυκλοφορίας, απλώς πληρώστε στον πάροχό σας περισσότερα χρήματα. Τίποτα δεν χρειάζεται να μετακινηθεί ή να ξαναχτιστεί.

Να είστε προσεκτικοί με τις απεριόριστες προσφορές.

Ορισμένοι πάροχοι φιλοξενίας (hosting) προσφέρουν το λεγόμενο απεριόριστο χώρο αποθήκευσης και εύρος ζώνης για λίγα δολάρια το μήνα. Αυτή η συμφωνία συχνά δεν είναι αυτό που φαίνεται. Εάν πληρώνετε τρία ευρώ το μήνα για τη φιλοξενία, πιθανότατα θα υπάρχει κάτι στους όρους παροχής υπηρεσιών που θα επιτρέπει στον πάροχο φιλοξενίας σας είτε να περιορίσει την απόδοσή σας είτε να σας κλείσει μετά από ένα συγκεκριμένο επίπεδο χρήσης.

Επιλέξτε ένα φορητό σύστημα διαχείρισης περιεχομένου για να αποφύγετε το κλείδωμα.

Οι περισσότεροι πάροχοι φιλοξενίας (hosting) είναι αρκετά καλοί, αλλά οι καιροί αλλάζουν. Οι αλλαγές στη διαχείριση, οι εξαγορές και οι αλλαγές τεχνολογίας μπορούν να αλλάξουν τα σχέδια φιλοξενίας ιστοσελίδων σας. Βεβαιωθείτε ότι ο ιστότοπός σας δεν είναι κλειδωμένος σε κανέναν κεντρικό υπολογιστή – και ότι έχετε εφαρμόσει πρακτική δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας.

Για την επιχείρησή μας αλλά και τους πελάτες μας, φροντίζουμε να χρησιμοποιούμε ένα σύστημα διαχείρισης περιεχομένου ανοιχτού κώδικα. Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν το WordPress πάνω από PHP, το οποίο θα τρέχει σχεδόν σε οτιδήποτε. Κάντε τακτικές ενημερώσεις και αντίγραφα ασφαλείας ιστότοπων, ώστε να έχετε πάντα πρόσβαση στα δεδομένα, τα μέσα και τη δομή του ιστότοπού σας. Αυτή η προσέγγιση σημαίνει ότι το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να φορτώσετε το αντίγραφο ασφαλείας σας στην υπηρεσία άλλου παρόχου και να στρέψετε το όνομα τομέα σας στον συγκεκριμένο πάροχο.

Φροντίστε να σας ανήκει το όνομα τομέα σας.

Ο Nicholas Rubright, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της υπηρεσίας ροής μουσικής Dozmia, συνιστά σε όλες τις νεοσύστατες επιχειρήσεις να κατέχουν τους τομείς τους. “Βεβαιωθείτε ότι είστε ο κάτοχος του τομέα. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να αλλάξετε τους παρόχους, εάν χρειαστεί, και να διατηρείτε τα οφέλη  SEO που έχετε κερδίσει”, δήλωσε ο Rubright.

Τώρα που ξέρετε τι εστί φιλοξενία ιστοσελίδων, είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε. Προχωρήστε και χτίστε κάτι υπέροχο.

Αν σας ενδιαφέρει η συνεργασία μαζί μας,